Griepje gevat? Gefeliciteerd!

07-02-2023

Valt het je ook op dat veel collega's deze periode ziek vallen? Zie je de lege stoelen rondom je? De griep is in het land en dat eist zijn tol.

Maar waarom worden sommigen ziek en anderen niet? Misschien denk je: "gezonde mensen worden niet ziek". Niets is minder waar! Een mens hoort nu af en toe ziek te zijn. Er vliegen immers heel wat ziekmakers door de lucht en een goed werkend immuunsysteem beschermt ons door reacties uit te lokken die wij als 'ziek zijn' beschouwen. Eigenlijk zijn ziektesymptomen dus een teken van een effectief immuunsysteem.

Invloed van stress

Waarom worden sommige collega's dan nooit ziek? Veel heeft te maken met stress. Wie veel stress heeft, heeft veel van het stresshormoon cortisol in z'n aderen vloeien. Cortisol helpt je om te gaan met stress, maar onderdrukt ook je immuunsysteem. Als je in gevaar bent (= stress) is het immers niet handig om ziek te worden. Dus: hoe meer stress, hoe meer cortisol en hoe meer je immuunsysteem onderdrukt wordt. Stress zorgt er dus voor dat je minder ziek wordt.

Dat betekent niet dat je niét ziek wordt. Door de cortisol wordt je immuunsysteem vooral afgeremd. Een griepje duurt zo geen week, maar misschien wel twee maanden, weliswaar op een laag pitje. Of dat hoestje dat maar niet over wil gaan. Anderen worden pas ziek wanneer de stress even helemaal verdwijnt: op vakantie bijvoorbeeld.

Geef je over aan het ziek zijn

Het beste wat je kan doen als je ziek bent, is ziek zijn. Geef je helemaal over aan het ziek-zijn, geef verstek op het werk en laat je in de watten leggen. Blijf vooral van je laptop af, rust goed uit en vermijd alles wat je stress een fractie zou kunnen verhogen. Zo ben je er het snelst van af. Was je zelf onlangs verkouden? Griepje gevat? Gefeliciteerd! Geniet ervan dat je een goed werkend immuunsysteem hebt en dat je stressniveau ok is.

Meer weten?

  • Boek Waarom ben ik zo moe?
  • Toolbox Word een Kopman! Maak werk van je eigen energie en gezondheid en die van je organisatie.