Ziekenhuis Netwerk Antwerpen: terugkijken en verder gaan na corona

10-07-2020

De Corona-pandemie zette veel organisaties op hun kop, niet het minste in de zorg. Bij ZNA vroeg de quarantaine om een ingrijpende verandering in de manier waarop teams functioneerden. Teams werden tijdelijk versterkt met bijkomende medewerkers of net afgebouwd. Werken op afstand werd de norm voor ondersteunende diensten terwijl operationele zorg anders moest georganiseerd worden.

Teams hebben nood aan ondersteuning om betekenis te geven aan de afgelopen periode

Nu de maatregelen stap voor stap worden afgebouwd en teams terug samen komen, kunnen we moeilijk doen alsof er niets gebeurd is. Teamverantwoordelijken en medewerkers geven aan dat ze nood hebben om terug te blikken op de afgelopen periode en er samen betekenis aan te geven. Tania Peeters, HR-verantwoordelijke bij ZNA, merkte dat teamverantwoordelijken daarbij ondersteuning nodig hebben. Meer dan 300 teams zouden hierbij op korte termijn en heel wendbaar een beroep op moeten kunnen doen.

Koerskaart #samensterk: Een geïllustreerd draaiboek voor een zelfgestuurde workshop

Daarom ontwikkelden ze samen met ons een koerskaart als ondersteunende tool voor de teams. Een koerskaart is een reusachtige poster met een geïllustreerd draaiboek voor een zelfgestuurde workshop. Onder het motto #samensterk worden teams in zeven stappen uitgenodigd om samen op verhaal te komen en te reflecteren in functie van de toekomst.

Co-creatie als kritische succesfactor voor een gedragen eindresultaat

De ontwikkeling van de koerskaart gebeurde in co-creatie. Dorien Knaeps, projectleider, benadrukt het ontwerp als participatief proces waarbij zoveel mogelijk stakeholders betrokken werden. HR-partners gaven hun input, de dienst communicatie nam de vormgeving op zich en teams stelden zich kandidaat om proef te draaien. Het eindresultaat is een toolbox op maat voor ZNA geworden waarmee teams zelfstandig aan de slag kunnen en hun intenties voor de toekomst kunnen bespreken en vasthouden.

Trots op het eindresultaat

Alle betrokkenen - inclusief wijzelf - zijn erg enthousiast over het eindresultaat. Het is een krachtig instrument geworden en ook het co-creëren was op zich al een bijzondere en verbindende ervaring zegt Naomi De Bruyn, projectmanager 'Trots op onze zorg'. De teams kunnen op deze manier samen een stap zetten om de samenwerking in de komende periode terug vorm te geven en ook trots te zijn op ZNA en de kwaliteit van zorg die ook tijdens de quarantaine primeerde.